Waarom je eigenlijk geen goede voornemens kunt hebben (en hoe je ze écht doet)
Elk jaar weer komt de vraag: “Heb jij goede voornemens?” Misschien heb je ze al in je hoofd – die doelen die je zou willen bereiken. Maar wist je dat je goede voornemens helemaal niet kan hebben?
Je kunt ze alleen doen.
Goede voornemens zijn geen objecten die je kunt vasthouden of bewaren. Het zijn ideeën, en ideeën zonder actie blijven alleen maar gedachten. Dat betekent dat je ze niet kunt bewaren in een kast, onder je bed, of in je keukenla. Je kunt ze alleen vastpakken als je ze omzet in daden.
Dus, in plaats van je voornemens te hebben, kun je je beter iets voornemen, dus onderneem actie.
Hoe? Hieronder 10 praktische tips om je plannen om te zetten in concrete acties. Met als resultaat dat je ze daadwerkelijk kunt vasthouden – bijvoorbeeld in de vorm van een fitter lichaam.
1. Begin klein – denk in stapjes
In plaats van te zeggen: “Ik wil dit jaar 20 kilo afvallen”, begin je met een kleinere, haalbare stap, zoals: “Ik ga vandaag 5 minuten wandelen.” Het gaat erom dat je de actie in gang zet, hoe klein die ook lijkt. Elke kleine stap leidt tot een grotere verandering.
2. Maak je voornemen een dagelijks ritueel
Je iets voornemen is vaak abstract. Maak het concreet door er een dagelijks ritueel van te maken. Stel bijvoorbeeld elke ochtend een vaste tijd in om te mediteren, of neem elke dag een kort moment om bewust adem te halen. Dit helpt je om in actie te komen en er een gewoonte van te maken.
3. Zet een actieplan op
Wanneer je je iets voorneemt zonder plan glipt het snel tussen je handen. Je voornemen is al geen "ding" dus maak een actieplan met concrete stappen. Als je bijvoorbeeld meer wilt bewegen, zet dan elke week een specifiek aantal dagen en tijdstippen in je agenda waarop je gaat sporten.
4. Verander je omgeving, verander je gedrag
Je omgeving heeft een grote invloed op je acties. Maak het makkelijker om je voornemens na te komen door je omgeving aan te passen. Zet bijvoorbeeld je sportschoenen of yogamat op een zichtbare plek, of vul je koelkast met gezonde snacks. Hoe makkelijker je het maakt om je doel te bereiken, hoe groter de kans dat je het volhoudt.
5. Verbind je voornemen met iets dat je al doet
Maak je voornemen onderdeel van iets dat al een gewoonte is. Als je elke ochtend koffie drinkt, gebruik die tijd dan om een paar minuten te stretchen. Door je voornemen te koppelen aan iets wat je al doet, wordt het makkelijker om het vol te houden.
6. Verander je taalgebruik
In plaats van te zeggen “Ik wil gezonder eten,” zeg je: “Ik kies ervoor om vandaag gezonder te eten.” Dit maakt je voornemen krachtiger en zet je in de actie-modus. Taalgebruik is belangrijker dan je denkt als het gaat om het nemen van concrete stappen.
7. Blokkeer je tijd
Tijd is vaak de grootste uitdaging. Blokkeer elke dag een vast moment in je agenda voor je voornemen.
Of het nu een workout, een moment van rust of gezonde maaltijd planning is – zet het op je kalender en behandel het als een belangrijke afspraak.
8. Vier je kleine overwinningen
Elke stap vooruit is een overwinning, hoe klein ook. Heb je je voornemen vandaag omgezet in actie? Geef jezelf een compliment. Dit creëert positieve energie en motivatie om door te gaan. Het zorgt er ook voor dat je voornemen steeds meer iets wordt wat je waarmaakt, wat je onder controle krijgt.
9. Omarm de '2-minuten-regel'
De '2-minuten-regel' stelt dat als een taak minder dan twee minuten duurt, je die direct moet doen. Dit geldt ook voor je voornemens. Heb je een voornemen om meer te bewegen? Maak het niet ingewikkeld. Begin gewoon met twee minuten stretchen of wandelen. Door te starten met die kleine, snelle actie creëer je momentum en vergroot je de kans dat je doorzet.
10. Doe het samen
Het kan veel krachtiger zijn om je voornemens met iemand anders te delen en samen doelen te stellen. Zoek een buddy die met jou meedoet, of het nu gaat om gezonder eten, meer sporten of het ontwikkelen van een andere positieve gewoonte. Het delen van je doelen maakt je verantwoordelijk, en het is vaak makkelijker om door te zetten als je samen met iemand anders werkt.
Vind jij het moeilijk om van denken naar doen te gaan? Wat houd je tegen? Hypnotherapie kan je helpen je innerlijke blokkades op te ruimen, zodat je niet alleen plannen maakt, maar ze ook ècht uitvoert.
Neem contact met mij op voor een gratis intakegesprek.
Reactie plaatsen
Reacties